
HYPEREMESIS GRAVIDARUM (HG)
Extreme zwangerschapsmisselijkheid. Een pittige aandoening die de roze wolk laat verdwijnen.

Je herkent het vast: Je ontdekt dat je zwanger bent en vanaf een week of 5/6 misschien zelfs een weekje eerder begint de misselijkheid. Hoort erbij, doorgaan. Maar je bent zó misselijk.....dat doorgaan je gewoonweg niet lukt. En dan begin je aan jezelf te twijfelen, want 'hoe doen die andere zwangere vrouwen dat dan? Die wél gewoon door kunnen gaan? Je denkt dat je je aanstelt, het maakt je onzeker. En omgeving helpt hier niet bij, zij vinden er wat van, dus de twijfels worden versterkt. Je raakt uitgeput, uitgedroogd. Want je blijft maar overgeven. Bij elke geur, elk geluid, zelfs bij (te veel) daglicht. En dat terwijl je gewoon in bed ligt. Laat staan wanneer je in beweging komt. Totdat je in het ziekenhuis beland. Het besef komt dat dit geen gewone zwangerschapsmisselijkheid is. Dat je je niet aanstelt. En dat je geen kant op kunt dan dit te ondergaan.

Ik weet er alles van!
Als ervaringsdeskundige en als gecertificeerd HG coach!
Met 6 weken werd ik ontzettend misselijk. Met 8 weken kreeg ik primperan zetpillen en met 10 weken lag ik in het ziekenhuis. Vaarwel roze wolk, hallo hel. Vanuit het ziekenhuis heeft mijn man mijn werkgever gebeld. Dezelfde werkgever die zei dat elke zwangere vrouw misselijk is en dat dit geen reden tot ziekmelding moest zijn. Daarna heeft hij onze dierbare familie en vrienden gebeld om het heugelijke nieuws van onze zwangerschap te vertellen en tegelijk ook het ziekenhuisnieuws. Na een paar dagen infuus mocht ik weer naar huis. RUST was het voorschrift. Zelf weet ik nog maar weinig van de zwangerschap. Ik heb geslapen (soms dagen achtereen) en overgegeven. Het huishouden is overgenomen door familie. Onze 2 katten zijn ondergebracht bij mijn moeder. En mijn man moest het maar aanzien terwijl zijn leven wel gewoon verder moest gaan. Als hij thuiskwam deed hij zijn schoenen al uit voordat hij binnenkwam. Elk geluid lokte weer een overgeefsessie uit. Het was de hel. Voor beiden. Gelukkig waren familie en vrienden er ook voor hem, niet alleen voor mij.
HG coach
Als ervaringsdeskundige en als gecertificeerd HGcoach, ondersteun ik jou en je (toekomstige) gezin weer naar een plekje op die roze wolk. Is het niet tijdens de zwangerschap dan komt het wel na de zwangerschap, maar dat plekje gaan we samen vinden!

Naast naast HG coach ben ik ook energetisch gezinstherapeut en NEI therapeut. Ik zal tijdens de coachsessies ook gebruik maken van één van mijn favoriete energetische methodes: de NEI methode. Ik geef je mooie coachingtips en kan gelijk de onderliggende emotionele lading van jouw HG afhalen. Wat heeft HG jou te vertellen? Welke emotie zit hieronder die nog niet is verwerkt? Heeft je (ongeboren) kindje jou iets te vertellen? Wat heeft jouw kindje nodig. Door te kijken wat HG jou te zeggen heeft, kunnen we met de NEI methode de emotionele oorzaak vinden en meteen verwerken, teruggeven waar het hoort en loskoppelen. Alles wat aan beladen emoties losgekoppeld kan worden is weer een emotioneel laagje minder in de emotionele ernst van jouw misselijkheid.

Mocht je er aan toe zijn, neem contact met mij op en laat mij jou en je (toekomstige) gezin ondersteunen tíjdens, maar zeker ook ná deze pittige tijd..
Heel veel sterkte en weet dat je niet alleen bent,
Liefs Helga
Hieronder een artikel van de site van Stichting ZEHG:
Misselijkheid is één van de bekendste symptomen van een zwangerschap. Vaak is het ook de eerste klacht waaraan vrouwen merken dat ze zwanger zijn. De symptomen van zwangerschapsmisselijkheid openbaren zich meestal voor het eerst zo rond de 5e of 6e week van de zwangerschap. Hoe de misselijkheid zich ontwikkelt, verschilt van vrouw tot vrouw. Bij sommige vrouwen begint het met een soort onpasselijkheid die langzaam erger wordt, een piek bereikt en langzaam weer afvlakt zo tussen 13e en 20e week van de zwangerschap. Bij andere vrouwen wordt het nooit erger dan een wat naar gevoel en bij weer andere vrouwen bouwt de misselijkheid razendsnel op tot extreme overgeefsessies.

Hyperemesis gravidarum (HG) is Latijn voor extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap.
Wanneer de klachten zo erg zijn dat zij onvoldoende voeding en vocht kunnen binnenhouden, dan spreken we van hyperemesis gravidarum.

Hyperemesis gravidarum komt voor in variaties. Zowel in ernst als in lengte.
Zorgprofessionals hanteren verschillende definities voor HG, waarbij de lengte van HG nauwelijks meegewogen wordt:
Sommige vrouwen
- hebben het kort, anderen de gehele zwangerschap
- hebben de “droge” variant; denk hierbij aan brok in de keel, niet kunnen eten, 24/7 misselijk zijn.
- hebben de “natte” variant; denk hierbij aan tot vele tientallen keren per dag overgeven
- worden bedlegerig en zijn compleet uitgeput, anderen kunnen met moeite blijven werken of het gezin draaiend houden
- reageren goed op medicatie, anderen juist weer niet
- hebben een levensbedreigende vorm van HG en overwegen abortus, anderen niet

Pas sinds november 2021! is er een internationale consensus definitie voor Hyperemesis Gravidarum:
Elk van de volgende criteria is vereist voor de definitie van HG:
- Symptomen beginnen vroeg in de zwangerschap, vóór een zwangerschapsduur van 16 weken. Meer dan 70% van de belanghebbenden was het erover eens dat symptomen moesten beginnen vóór een zwangerschapsduur van 16 weken.
- Gekenmerkt door ernstige misselijkheid en/of braken
- Niet normaal kunnen eten en/of drinken
- Beperkt de dagelijkse activiteiten sterk
Bron Stichting ZEHG
