Gravidarum Hyperemesis

HYPEREMESIS GRAVIDARUM (HG)

Extreme zwangerschapsmisselijkheid en/of braken

Een pittige aandoening die de roze wolk laat verdwijnen.

Je herkent het vast: Je ontdekt dat je zwanger bent en vanaf dan begint die misselijkheid (of misschien zelfs al eerder!). Hoort erbij, doorgaan. Maar je bent zó misselijk en moet zoveel overgeven.....dat doorgaan je gewoonweg niet lukt. En dan begin je aan jezelf te twijfelen, want 'hoe doen die andere zwangere vrouwen dat dan? Die wél gewoon door kunnen gaan? Je denkt dat je je aanstelt, het maakt je onzeker. En omgeving helpt hier niet bij, zij vinden er wat van, dus de twijfels worden versterkt. Je raakt uitgeput, uitgedroogd. Want je blijft maar extreem misselijk (droge HG) en/of extreem overgeven (natte HG). Bij elke geur, elk geluid, zelfs bij (te veel) daglicht. En dat terwijl je gewoon in bed ligt. Laat staan wanneer je in beweging komt. Totdat je in het ziekenhuis beland. Het besef komt dat dit geen gewone zwangerschapsmisselijkheid is. Dat je je niet aanstelt. En dat je geen kant op kunt dan dit te ondergaan......

 

Hyperemesis Gravidarum (HG) is een potentieel levensbedreigende complicatie, gekenmerkt door gewichtsverlies, ondervoeding en dehydratie (HER foundation, 2023a)

Behoefte aan ondersteuning tijdens je HG zwangerschap of erna?

Denk eens aan een HG coach of vindt steun bij een HG vrouwengroep

Heel veel sterkte en weet dat je niet alleen bent

Liefs,

Onderstaande informatie is afkomstig van Stichting ZEHG:

Misselijkheid is één van de bekendste symptomen van een zwangerschap. Vaak is het ook de eerste klacht waaraan vrouwen merken dat ze zwanger zijn. De symptomen van zwangerschapsmisselijkheid openbaren zich meestal voor het eerst zo rond de 5e of 6e week van de zwangerschap. Hoe de misselijkheid zich ontwikkelt, verschilt van vrouw tot vrouw. Bij sommige vrouwen begint het met een soort onpasselijkheid die langzaam erger wordt, een piek bereikt en langzaam weer afvlakt zo tussen 13e en 20e week van de zwangerschap. Bij andere vrouwen wordt het nooit erger dan een wat naar gevoel en bij weer andere vrouwen bouwt de misselijkheid razendsnel op tot extreme overgeefsessies

 

Hyperemesis gravidarum (HG) is Latijn voor extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap.

Wanneer de klachten zo erg zijn dat zij onvoldoende voeding en vocht kunnen binnenhouden, dan spreken we van hyperemesis gravidarum.

 

Hyperemesis gravidarum komt voor in variaties. Zowel in ernst als in lengte.

Zorgprofessionals hanteren verschillende definities voor HG, waarbij de lengte van HG nauwelijks meegewogen wordt:

Sommige vrouwen

  • hebben het kort, anderen de gehele zwangerschap
  • hebben de “droge” variant; denk hierbij aan brok in de keel, niet kunnen eten, 24/7 misselijk zijn.
  • hebben de “natte” variant; denk hierbij aan tot vele tientallen keren per dag overgeven
  • worden bedlegerig en zijn compleet uitgeput, anderen kunnen met moeite blijven werken of het gezin draaiend houden
  • reageren goed op medicatie, anderen juist weer niet
  • hebben een levensbedreigende vorm van HG en overwegen abortus, anderen niet

Pas sinds november 2021! is er een internationale consensus definitie voor Hyperemesis Gravidarum:

Elk van de volgende criteria is vereist voor de definitie van HG:

  • Symptomen beginnen vroeg in de zwangerschap, vóór een zwangerschapsduur van 16 weken. Meer dan 70% van de belanghebbenden was het erover eens dat symptomen moesten beginnen vóór een zwangerschapsduur van 16 weken.
  • Gekenmerkt door ernstige misselijkheid en/of braken
  • Niet normaal kunnen eten en/of drinken
  • Beperkt de dagelijkse activiteiten sterk

En goed nieuws! Sinds 9 januari 2025 is er een behandelingsprotocol die in Nederland door elke betrokken zorgverlener gevolgd wordt.

Bron Stichting ZEHG

Stichting ZEHG staat voor "zwangerschap en Hyperemesis Gravidarum". Deze stichting zet zich in voor vrouwen die HG hebben en bieden de meest recente, betrouwbare informatie over de aandoening op de website, zowel voor zwangeren met deze aandoening, als voor zorgprofessionals. Daarnaast helpt de stichting mee aan het schrijven van een landelijke richtlijn en zet zich in voor meer bekendheid van de aandoening. 

 

De stichting heeft een besloten Facebook-groep waar vrouwen die HG hebben, of hebben gehad, met elkaar in contact kunnen komen.